Halállé fesztivál 2008

még visszatérnék a reökre, mert ez a szegediek és a gyüttmöntek (szegedre származottak) igazi büszkesége.

a szecessziós platoa 1907-ben épült Magyar Ede tervei alapján. A katalán Antoni Gaudí lakóházaival rokon épület európai viszonylatban is a legszebbek egyike. (további info:www.reok.hu, pappkatalin: reök palota -szenvedély éptészetben és művészetben.

ez biztosan szegedi mentalitás: csak azok a városokat szeretem, ahol van folyó. szeged a tisza nélkül elképzelhetetlen. bár az egy főre jutó halfogyasztás nyilvánvalóan ebben a városban is alacsonyabb az európai átlagnál, azért valljuk be: szeptember első hétvégéjén tízezrek zarándokolnak kanállal és tányérral a táskájukban a halfesztiválra. hozzánk tartozik a hal ünnepe úgy, mint a paprika, a szegedi papucs meg a dóm.

és akkor legyen itt a dóm, mert oda is volt egy kirándulás. a dóm tornyába. hajjaj, nagy kaland az! szűk lépcsőkön egyre feljebb, a város fölé.

a dóm – szerintem szebbik neve fogadalmi templom – szeged jelképe. a neoromán stílusú templom 1913 és 1930 között épült kisebb nagyobb megszakításokkal, tevezői schulek frigyes és foerk ernő. a XX. századi magyar egyházi építészet legmonumentálisabb alkotása, az ország negyedik legnagyobb temploma. amikor a szegediek megmenekültek a nagy árvíztől, megfogadták: hálából templomot emelnek a városban. ezt 1880. november 28-án döntötték el a szegedi városatyák. alapkövét 1914. június 21-én rakták le. az I. világháború megszakította az építkezést, amit csak 1923-ban folytattak. 1930. október 24-én felszentelték a templomot, amelynek befogadóképessége 5000 fő, hossza 81, szélessége 51 méter, tornyai 91 méter magas, kupolája 54 méter. öt harangja közül a tisza felőli toronyban levő hősök harangja 86 mázsányi súlyával az országban a második legnagyobb.

és a dóm tornyából – ahová bevallom, rettenetesen gyötrő tériszonyom miatt idén sem merészkedtem fel, de megfogadom, a 40. születésnapom környékén megteszem, hátha akkor már bátrabb leszek – ereszkedjünk vissza a földre, menjünk át a belvárosi hídon, és újra üljünk le a halállé fesztiválon az árnyas fák alá a factoryhoz.

az, hogy a blogmunkás extrém körülmények között dolgozik, már csak hab a tortán: a laptop monitorjára rásüt a nap, rendre beborítja a pernye és a tisza-part homokjának finom keverék, a mellettem ülő és ülve tomboló – padon ülve ugráló -factorysokról nem is beszélve. de ebben ez a szép. reggel még üres a part, aztán beéptjük, birtokba vesszük, belakjuk, és holnap már semmi sem emlékeztet arra, hogy itt áldoztuk fel a megboldogult pötyit, csak ez a blog.

a halak természetrajzát a múlt századelőn nagy lajos is papírra vetette. ő már akkor, 1920-ban tudta, hogy

Kétféle halak vannak, úgymint tengeri halak és édesvízi halak. Nekünk, szegény magyaroknak, bár már Széchenyi István sürgette, hogy tengeri halakra is igyekezzünk szert tenni, csupán édesvízi halaink vannak; van pontyunk, csukánk, harcsánk, tokunk, pisztrángunk, ebihalunk és kárászhalunk, és egy igen kellemetlen, szomorú kis halunk, az, hogy előbb-utóbb éhen halunk.

Van egy közmondás, amely szerint fejétől büdösödik a hal. Ez a közmondás – eltérőleg a többi közmondásoktól – igazságot fejez ki, ezért van az, hogy a szardíniának mielőtt a dobozba beteszik, levágják a fejét. Voltak korok, amikor ezt – nyilván tévesen – az emberre vonatkozólag is hitték, mondjuk a világháború korában.

nagy lajos megnyalta volna a tíz ujját, ha megkóstolja a mi halunkat.

öt óra előtt nem sokkal, miután mindannyian jól laktunk, tombola!

ha nem tudnátok, a tombola gyermekké tesz. szétizgulod magad, egyfolytában a szelvényeidet nézed, sárga egyes, piros hármas, cirombás százhetvenes? nálad van netán? úú, már megint a szomszéd asztalnál nyertek! és amikor kihúzzák a te tomboládat, csak úgy dagad a melled a büszkeségtől! nyertél.

nem véletlen, komár laci bácsi is megénekelte:

ti ketten

nyertetek a tiketten.

és a factory tombola nyereményei: nyaklánc és karkötő szett, kis bogrács, fekete kaviár, factorys kötény, pirospaprika- fülbevaló, és még sok minden más. két szerencsés megnyerte a jogot, hogy a záróbuli helyszínére, a piros úszóházra induló sárkányhajón doboljon – ő adja az evezősöknek az ütemet.


a fődíj pedig:egy kétszemélyes vacsora a szegedi roosevelt téri halászcsárdában, szögeidesen: sótartóban, ezt mayer róberték nyerték. mi meg jó étvágyat kívánunk hozzá!

aztán persze már lemenőben volt a nap, hiába, koraősz van, rövidebbek a nappalok.

az utolsó csapat elindult, hogy evezzen-ringatózzon egyet a sárkányhajóban.

ők voltak azok:

Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
Pages: 1 2 3 4 5

0 Responses to “Halállé fesztivál 2008”


  • No Comments

Leave a Reply