Kószó Anita: „kívülről az ember nem is sejti, milyen színes világ van a falak mögött”

Decemberben indult a Factory negyedik gyakornoki programja. Ebben a félévben 3 gyakornok dolgozik az ügynökségnél. Interjúsorozatunkban bemutatkoznak az új padavanok, kiderül, milyen kihívásokkal szembesülnek nap mint nap gyakornokaink, hogy érzik magukat a cégnél és milyenek látják a Factoryt. Az első részben Kószó Anita account manager gyakornok mesél.

Hogy érzed itt magad?
– Az elején még bizonytalanul mozogtam, de mára megtaláltam a helyem, és jól érzem magam. A munkatársak nagyon segítőkészek és türelmesek velem a kezdetektől fogva.

Milyennek látod a Factoryt?
– Nagyon otthonos és barátságos a környezet, kívülről az ember nem is sejti, hogy milyen színes világ van a falak mögött. Egy nagy presztizsű cég, amely szegedi viszonylatban igazán egyedülálló és egyben szokatlan is.

Anita a bécsi Global Village rendezvényen, szakmai gyakorlata alatt

Mi volt az eddigi legszebb pillanatod a Factoryban?
– Nem szeretem a „leg”-eket, minden pillanatban van valami, ami miatt érdemes visszaemlékezni. Ha azonban muszáj választani, akkor az, amikor hivatalosan bemutattak annak a külföldi ügyfelünknek, akivel ezután én fogom tartani a kapcsolatot.

Miért jelentkeztél a Factoryhoz, miért szeretted volna bejutni?
– Az egyetemen sajnos nem mindig biztosítottak a lehetőségek ahhoz, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a diákok. Szerettem volna olyan tapasztalatokra szert tenni, melyek nem tanulhatóak az iskolapadban. Manapság az már nem sokat ér, ha van egy diplomád – mert ezt több ezer másik diákkal osztod –, és a munkáltató sem felétlenül a papírjaidra lesz kíváncsi, sokkal inkább a képességeidre.

Anita a bécsi Belvedere Kastély előtt kínai gyakornoktársával

Milyen volt a gyakornoki felvételid?
– Elég gyorsan zajlott az egész folyamat, szó szerint egyik napról a másikra bent találtam magam a cégben. Az interjún Enikő és Blázy volt bent, majd Zsolt is csatlakozott. Kérdeztek az eddigi tapasztalataimról, arról, hogy milyen feladataim voltak kommunikációs koordinátorként az AIESEC-ben, illetve, hogy milyen gyakorlaton voltam Bécsben. Úgy éreztem, hogy pozitív benyomást tettem, ezért tűkön ülve vártam az értesítést az eredményről.

Milyen feladatokat kapsz account manager gyakornokként?
– Jelenleg az egyik külföldi ügyfelünkkel való kapcsolattartásért vagyok felelős, emellett kisebb projektmunkákban veszek részt.

Mennyire kapcsolódik az account manager és a nemzetközi tanulmányok szak?
– Aki nemzetközi tanulmányok szakos diplomával szeretne érvényesülni, annak mindenféleképpen fontos a jó kommunikációs készség. Az account manager kulcs feladata a kommunikáció, és az ügyfél igényeinek felismerése. Úgy gondolom a két dolog jól összeegyeztethető.

Anita és társai Pozsonyban

Szakmailag hogy tudsz előrehaladni, sokat tanulsz?
– A vizsgaidőszak alatt kezdtem a munkát, ezért az elején még azt sem tudtam, hogy hol vagyok. Amikor tanultam, akkor az itt elhangzott újdonságokon járt az eszem, nem pedig a tananyagon. Az elején nehéz volt elkülöníteni a két dolgot, de így a vizsgaidőszak végére már egészen belejöttem.

Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást?
– Szeretek az élet minden területén színvonalas teljesítményt nyújtani, és ez már önmagában egy nagy kihívás, illetve a kitűzött céljaim megvalósítása is.

Sokat voltál külföldön tanulás céljából. Mesélj egy kicsit arról, hogyan jutottál el Lengyelországba, Ausztriába, Írországba!
– Lengyelországba még egy Európai Unió által támogatott pályázat kapcsán utazhattam. A résztvevők főleg a Balti államokból jöttek, és egymás kultúrájának bemutatása volt a fő cél. Az utóbbi három nyaramat Írországban töltöttem, egy kalandparkban dolgoztam. A legutóbbi utam pedig Bécsbe vezetett, ahol a szakmai gyakorlatomat teljesítettem. Hét másik, különböző nemzetiségű gyakornokkal tartottam előadásokat olyan témakörökben, mint kulturális különbségek, nemzetközi tárgyalástechnikák és környezetvédelem.

A hobbijaid között szerepel a sport és a konyhaművészet is. Mit sportolsz? Miért szeretsz főzni, mi a specialtásod?
– Belekóstoltam a tájfutásba, innen maradt meg a futás öröme, így ha időm engedi, eljárok kocogni. Főzni és sütni is egyformán szeretek, kifejezett specialitásom nincs, de nagyon szeretek különleges ételeket kipróbálni.  A legnagyob dicséret pedig, amit a főztömre kaphatok, amikor valaki azt mondja: „Kérek még!” :)

Anita megmászta az írek szent hegyét, a Crough Patrik-et

Anita megmászta az írek szent hegyét, a Crough Patrik-et

Milyen álmaidat szeretnéd megvalósítani?
– Szeretnék sokat utazni, megismerkedni minél több emberrel és kultúrával.

Mi a kedvenc könyved?
– Itt sem tudok egyet kiválasztani, imádok olvasni. Daniel Keyes Virágot Algernonnak, John Steinbeck Egerek és emberek, George Orwell 1984 című munkáját, valamint Mikszáth Kálmán műveit is nagyon kedvelem, de a lista gyakorlatilag végtelen.

Milyen zenét hallgatsz szívesen?
– Ami mindig befutó, az  Boney M, ABBA, Parov Stelar, Coldplay, Fool Moon, Michael Jackson, Marót Viki, a többi pedig társaság- és hangulatfüggő.

Sorozatok vagy filmek? Mik a kedvenceid?
– A lista itt is a végtelenbe vezet: The Green Mile, The Fall, An Inconvenient Truth, A király beszéde. A sorozatok közül pedig most a The Big Bang Theory próbálta szabotálni a vizsgaidőszakomat. :)

(Az interjút készítette és lejegyezte: Udvari Krisztina)

Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks

0 Responses to “Kószó Anita: „kívülről az ember nem is sejti, milyen színes világ van a falak mögött””


  • No Comments

Leave a Reply